Olej lniany od lat znajduje zastosowanie w kuchni. Jego charakterystyczny smak i aromat, a także właściwości zdrowotne czynią go idealnym dodatkiem do szeregu dań. W połączeniu z odpowiednimi składnikami znakomicie sprawdza się on również do tworzenia pysznych sosów sałatkowych, które nie tylko wzbogacają potrawy, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Przeczytaj artykuł, aby poznać trzy polecane przepisy na tego typu dressingi!

Delikatny i aromatyczny sos jogurtowo-bazyliowy

Sos jogurtowo-bazyliowy idealnie pasuje do sałatek z mozzarellą, suszonymi pomidorami, awokado, oliwkami oraz kurczakiem. Poza tym wiele osób dodaje go też do gotowanych warzyw i ryb. Aby go przyrządzić, wymieszaj razem ze sobą:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczkę oleju lnianego zimnotłoczonego,
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii lub łyżeczkę suszonych ziół,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżeczkę parmezanu,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Następnie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać kremową konsystencję.

Musztardowy sos idealny do kurczaka

Osoby mające dietę bogatą w białko często szukają pomysłów na przyrządzenie kurczaka tak, aby był smaczny oraz szybko się nie znudził. W tym celu warto spróbować sosu musztardowego, który znakomicie komponuje się z mięsem drobiowym, pieczarkami, rukolą, świeżymi warzywami i chrupiącym pieczywem. Oto składniki potrzebne do jego przygotowania:

  • 2 czubate łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki wody,
  • pół łyżeczki miodu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 4 łyżki oleju lnianego.

Taki dressing ma charakterystyczny smak, który może się różnić, na przykład być nieco bardziej ostry czy słodki, w zależności od tego, po jaką musztardę sięgniemy.

Pożywny i smaczny dressing do sałatki owocowej

Dressing do sałatki owocowej z olejem lnianym to rozwiązanie doskonałe w domu z dziećmi, ale nie tylko. Dzięki niemu przygotować można pożywny deser – zamiast sięgać po niezdrowe przysmaki ze sklepu. Do przyrządzenia sosu trzeba przygotować:

  • 1 szklankę soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • 3 łyżki nasion sezamu.

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu stworzenia gładkiego dressingu. Do tak przyrządzonego sosu pasują niemal wszystkie owoce, co sprawia, że jest on uniwersalny.

Nie wiesz, gdzie zaopatrzyć się w najwyższej jakości, ekologiczne oleje tłoczone na zimno? A może regularnie spożywasz olej lniany i szukasz sklepu, gdzie zamówisz go w przystępnej cenie? Odwiedź Zdrowy-Olej.pl, gdzie przygotowaliśmy wyjątkowo atrakcyjną ofertę!

Recommended Articles