Jeśli lubisz ziemniaki, ale nie masz już pomysłu na ciekawe potrawy – wypróbuj nasz przepis na zupę krem z ziemniaka z porem i Oleoluxem!
Składniki na zupę dla 2-3 osób:
- 250 ml bulionu warzywnego
250 g obranych ziemniaków
duża łyżka suszonego majeranku
świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki Oleoluxu (tłuszcz spożywczy na bazie oleju lnianego i oleju kokosowego)
75 ml mleka
1 por
1. Jeśli nie masz przygotowanego (np. zamrożonego) bulionu warzywnego, w pierwszej kolejności przygotuj bulion warzywny (UWAGA! Nie dodawaj żadnego mięsa, kości rosołowych ani kostek rosołowych)
2. W przygotowanym bulionie warzywnym ugotuj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
3. Do podgotowanych już ziemniaków w bulionie, dorzuć majeranek, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i Oleolux.
4. Całość możesz zmiksować blenderem na krem.
5. Po zmiksowaniu bulionu z warzywami, wlej mleko.
6. Jeśli masz ochotę i lubisz smak pora, możesz do środka pod koniec dołożyć pokrojony w paski por.