Marokańska pasta Amlou to znakomita alternatywa dla znanego wszystkim masła orzechowego. Jest zdecydowanie zdrowsza i według niektórych smaczniejsza.To tradycyjny dip berberyjski, który już od stuleci jest podstawą kuchni marokańskiej. W Maroku podawany jest przede wszystkim z chrupkim pieczywem oraz surowymi warzywami – podany na przykład z selerem naciowym wspaniale łączy się z jego rześkim smakiem. …
Pełnoziarniste gofry – mały grzeszek z owocami!
Kto z nas nie lubi gofrów? Chyba wszyscy je lubimy. Ale jak pogodzić cudowny smak gofrów z racjonalnym odżywianiem? Może nie będzie to do końca danie dietetyczne, ale nasz przepis z pewnością będzie zdrowszy niż tradycyjne gofry!:) Składniki na około 15 sztuk: Ciasto: 300 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram mąki pszennej 650 ml mleka (jeśli …
Makaron z pietruszkowo-czosnkowym pesto z olejem rzepakowym
Chyba wszyscy kochamy makaron! Jego wyjątkowość tkwi w tym, że można go przyrządzać na przynajmniej milion sposób 🙂 Jemy je na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno – ugotowany i pieczony, duszony i smażony! Dziś prezentujemy Wam pomysł na ekspresowy obiad lub lekką kolację! Składniki: Opakowanie makaronu tagliatelle lub papardelle (jeśli lubisz, wybierz makaron …
Ziemniaczany ratatouille lub jak kto woli ratatuj!
Pyszne warzywne danie, idealne na jesienną kolację lub obiad! Znane z kuchni francuskiej, nieco zmodyfikowane – na pewno jednak zdrowe i smaczne 🙂 Składniki: 2 średnie papryki czerwone 2 średnie papryki żółte 1 cukinia 1 kg drobnych ziemniaczków 150 g OleoLuxu 3-4 ząbki czosnku 1 duża cebula świeże zioła sól morska Ziemniaczane ratatuj 1. …
Energetyczna zupa pomidorowo-pomarańczowa
Składniki*: 600 g dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych odmian) odrobina soli morskiej świeżo mielony kolorowy pieprz 2 średnie pomarańcze 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju lnianego garść prażonych orzechów lub garść świeżo posiekanych ulubionych ziół Dodatki: Oleolux Pełnoziarniste pieczywo *Porcja dla 2-3 osób Energetyczna zupa pomidorowo-pomarańczowa Przygotowanie: 1. Dokładnie umyj pomidory, przekrój na pół i …
Zupa krem z dyni
Zupy typu „krem” królują na polskich stołach! Można je przygotować niemal z każdego warzywa. Naszą jesienną propozycją jest zupa krem z dyni skropiona aromatycznym i bardzo zdrowym olejem z pestek dyni! Składniki potrzebne na 4-5 porcji: 1 kg świeżej dyni pomarańczowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 łyżka masła niewielki seler niewielki kawałek pora woda 200ml …
Smażone lody
Smażone lody to deser który od lat bije rekordy popularności, jednak nie każdy ma odwagę go przyrządzić – wymaga on bowiem sporej cierpliwości! Choć jest dość kaloryczny, warto raz na jakiś czas skusić się na taką przyjemność. Proponujemy Wam smażyć lody na naszym oleju kokosowym – będą dodatkowo pięknie aromatyzowane! Składniki na 1 porcję: 3-4 …
Zupa krem ze świeżych pomidorów z mascarpone
Lato i wczesna jesień to czas, kiedy natura obdarza nas ogromną ilością pysznych dojrzałych pomidorów. Ci z nas, którzy nie mają działek na których hodowaliby pomidory, muszą cieszyć się smakiem tych sklepowych. Smak letnich pomidorów jednak jest zupełnie inny od tych, które można dostać w sklepie na przykład zimą. W związku z tym, że pomidory …
Tartaletki z kokosowym mascarpone i brzoskwinią
Nasz przepis powstał jako propozycja alternatywy na szybki i smaczny wielkanocny mazurek! Sekretem każdego mazurka i jego bazą jest przede wszystkim kruche ciasto i dekoracja. Nasze ciasto będzie ciekawe, ale mamy nadzieję, że Wam posmakuje! Składniki*: Spód (kruche ciasto): 3,5 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 jajka 5 łyżek śmietany jogurtowej 10 łyżek oleju kokosowego …
Hummus z olejem lnianym
Hummus który powstał na bliskim wschodzie, coraz częściej spotykany jest w polskich kuchniach i to nie tylko u wegetarian czy zwolenników zdrowej żywności. To bardzo ciekawa alternatywa dla nudy więcej z lodówki – kiedy znudzi się wam tradycyjna wędlinka czy serek, hummus będzie znakomity na kanapki czy jako przekąska z liściem świeżej sałaty czy cykorii. …