Pieczenie własnego chleba dla niektórych jest nie lada wyzwaniem! Warto jednak choćby od czasu do czasu skusić się na własny wypiek. Mamy dla Pańswa propozycję chlebka sezamowego – zdrowego i smacznego!
Składniki na 2 niewielkie keksówki:
- szklanka mąki żytniej typ 500
4 szklanki mąki pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju sezamowego
150 g sezamu (100 do środka ciasta i 50 do obsypania góry)
0,5 l ciepłej wody
szczypta soli
ziarna do nadzienia – opcjonalne*
Chleb sezamowy
Przygotowanie:
W misce wymieszać 1 szklankę mąki żytniej chlebowej z drożdżami, solą, cukrem. Odstawić na 15-20 minut aby popracowało.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Górę ciasta posmarować wodą i obsypać sezamem.
Gdy ciasto urośnie, włożyć je do keksówek i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 50 minut
Smacznego!
*jeśli lubisz pieczywo z ziarnami, do ciasta możesz wrzucić słonecznik, sezam, czarnuszkę, soję, pestki dyni i inne ulubione ziarna.