Doktor Johanna Budwig była wybitnym niemieckim biochemikiem, siedem razy nominowanym do Nagrody Nobla w dziedzinie osiągnięć naukowych. Wielu uznawało jej osiągnięcia – wśród innych naukowców uznawana była za prawdziwy autorytet, a jej osiągnięcia w dziedzinie biologii i zdrowego odżywiania do dziś dzień uważane są za niezwykle istotne.
Doktor Budwig specjalizowała się w dziedzinie biochemii, konkretnie zajmowała się tłuszczami oraz chorobami cywilizacyjnymi. Zafascynowana ludzkim organizmem oraz jego zgodnością z naturą, doktor Budwig poszukiwała odpowiednio zbilansowanej diety, która miałaby człowiekowi pomagać i chronić go przed chorobami cywilizacyjnymi. W 1951 roku po raz pierwszy podzieliła się ze światem swoim pomysłem na dietę opartą o zdrowe oleje. Dieta do dziś dzień nazywana jest od nazwiska autorki – dietą doktor Budwig.
Zapoczątkowana już w latach 50-tych XX wieku dieta doktor Budwig stała się motorem do prowadzenia badań nad leczniczymi właściwościami kwasów tłuszczowych. Wielu badaczy twierdziło nawet, że dzięki diecie opartej o zbilansowane kwasy tłuszczowe, można pokonać różnego typu nowotwory. Zarówno doktor Budwig, jak i jej poźniejsi promotorzy, obarczali winą za powstawanie w organizmie nowotworu nadmierną produkcję oksydazy. Ponadto, u badanych osób, którymi zajmowała się dr Budwig odkryto brak we krwi fosfatydów, lipoprotein (w tym znanych dobrze kwasów omega-), co dało dodatkowe argumenty za tym, że to właśnie zdrowe oleje mogą zapewnić człowiekowi zdrowie i doskonałe samopoczucie.
Olej lniany – działanie
Doktor Budwig probowała wielu metod naturalnego uzupełniania kwasów tłuszczowych w organizmie – po latach prób doktor Budwig ogłosiła przepis na słynną PASTĘ, dzięki której organizm spożywającego w najbardziej naturalny i właściwy dla ciała sposób przyswaja niezbędne fosfatydy i lipoproteiny. Pasta ta składa się z dwóch podstawowych składników – zdrowego oleju lnianego oraz białego twarogu. Ważne jest aby z tych dwóch produktów stworzyć jednolitą pastę, gdyż tylko spożywane razem dają tak dobre efekty.
Dlaczego pasta z twarogu i oleju ma takie właściwości? Odpowiedź kryje się w budowie tych produktów. Białka twarożku są bardzo bogate w siarkę, niezbędną do prawidłowego procesu spalania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Wszystko to sprawia, że razem z naturalnym olejem lnianym, którego 95% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, twarożek zmiksowany do postaci pasty stanowi nie tylko smaczny posiłek, ale jest naturalnym lekiem i zapewnia ochronę organizmu.
Dieta doktor Budwig znajduje zastosowanie w wielu przypadłościach – dania przygotowywane z użyciem zdrowych olejów są nie tylko zdrowe i bogate we właściwości prozdrowotne, ale i smaczne.
Na co olej lniany?
Dieta przyczynia się do poprawy zdrowia i samopoczucia w przypadku takich schorzeń jak:
-arytmia
-astma oskrzelowa
-wady wzroku i słuchu
-cukrzyca
-schorzenia woreczka żółciowego
-stwardnienie rozsiane
-reakcje autoimmunologiczne
-schorzenia wieku starczego
-artretyzm
-wrzody żołądka
-problemy z trawieniem
-problemy dermatologiczne
-aktywizacja pracy mózgu
Dieta budwigowa
Dieta, którą świat zna już od ponad 50 lat jest stosowana coraz częściej. Coraz większe grona widzą w niej potencjalną szansę na ozdrowienie czy też lepsze samopoczucie. Powszechne jest przekonanie – zupełnie słuszne – że dieta dr Budwig może pomóc (choć nie musi), ale na pewno nikomu nie zaszkodzi!
Podstawowe zasady diety:
- podstawowym składnikiem jest olej lniany tłoczony na zimno (nieratyfikowany);
- nie powinno się używać żadnych rafinowanych lub uwodorowanych tłuszczów, takich jak oleje, margaryny, majonezy;
- należy wyeliminować:
-potrawy smażone
-cukier i słodycze
-tłusty nabiał
-mięso
- należy ograniczyć spożywanie produktów zimnych, przechowywanych w lodówce;
- najlepiej jeść świeże produkty;
- unikać konserwantów!
- Olej lniany należy zjadać w formie pasty z twarogiem – wtedy wartościowe składniki są najlepiej przyswajane przez organizm;
- należy przyjmować pokarmy sporządzone z produktów bogatych w tłuszcze Omega, błonnik, antyoksydanty i węglowodany złożone;
- należy często zażywać świeżego powietrza i promieni słonecznych.
Polecane produkty:
- świeże nieprzetworzone owoce
- soki ze świeżych warzyw i owoców
- warzywa – świeże i gotowane
- zboża
- ryby, najlepiej oceaniczne
- mięso drobiowe
- woda źródlana (ale nie mineralizowana)
- suszone owoce
- miód
Olej lniany dawkowanie
Dawkowanie oleju lnianego powinno być ściśle dostosowane do każdego organizmu i schorzeń z jakimi się boryka. Przyjmuje się jednak ujednoliconą 'dawkę’ dzienną oleju lnianego w diecie budwigowej – 6-8 łyżek dziennie (dawka optymalna). Oczywiście są schorzenia i sytuacje w których dawki te będą odpowiednio mniejsze lub większe.
PRZEPIS NA ODZYWCZĄ PASTĘ TWAROGOWĄ z OLEJEM LNIANYM
UWAGA!
Nabiał powinien być chudy, a najlepiej odtłuszczony.
-dowolnie wybrana ilość oleju lnianego (poleca się od 4 do 8 łyżek)
-taka sama ilość łyżek mleka,maślanki, jogurtu albo kefiru
– więcej łyżek twarogu niż oleju
-1-2 łyżeczki miodu (naturalnego)
Wszystkie składniki zmiksować, najlepiej blenderem elektrycznym. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Pasta powinna mieć konsystencję lekkiego puszystego kremu.