Hummus który powstał na bliskim wschodzie, coraz częściej spotykany jest w polskich kuchniach i to nie tylko u wegetarian czy zwolenników zdrowej żywności. To bardzo ciekawa alternatywa dla nudy więcej z lodówki – kiedy znudzi się wam tradycyjna wędlinka czy serek, hummus będzie znakomity na kanapki czy jako przekąska z liściem świeżej sałaty czy cykorii.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3-4 łyżki oleju lnianego
szczypta chilli
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Odcedż dokładnie ciecierzycę z zalewy i pozostaw na drobnym sitku aby dokładnie obciekła.
2. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
3. Do miski wrzuć ciecierzycę, czosnek, olej lniany oraz odrobinę chilli. Przypraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania
4. Wszystko zetrzyj blenderem na gładką masę.
5. Udekoruj hummus oliwkami, świeżą natką pietruszki. Możesz również posypać niewielką ilością sproszkowanej papryki i olejem lnianym (tego nigdy za wiele!:) )
Smacznego!:)