Olej z czarnuszki (łac. Oleum Nigellae Sativae) należy do grupy najdroższych na świecie naturalnych tłuszczy. Głównie dlatego, że nasiona czarnuszki od tysięcy lat uchodzą za cenny i drogi surowiec. Choć czarnuszka może być uprawiana w wielu miejscach na świecie, najlepsze warunki wzrostu ma w Egipcie i okolicach, dlatego też najdroższym i najcenniejszym surowcem jest ten pozyskiwany z tamtych rejonów – to właśnie dlatego, na niektórych produktach znajdziemy dopisek ’egipska’ (mamy wówczas pewność, że olej wytłoczony był z czarnuszki egipskiej lub że nasiona pochodzą z Egiptu).
Czarnuszka (łac. Nigella Sativa) to bardzo ceniony surowiec spożywczy, kosmetyczny i farmakologiczny. W około 85% składa się z tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego, oleinowego i alfa-linolenowego. My, użytkownicy czarnuszki i oleju z czarnuszki, kojarzymy te kwasy pod bardziej potocznymi określeniami, takimi jak omega 6, omega 9 czy omega 3. Poza kwasami z grupy NNKT, w nasionach czarnuszki znajdziemy również cenną witaminę E, beta-karoten, biotynę, sterole. Jedną z najcenniejszych substancji, za którą cenimy czarnuszkę jest tymochinon, odpowiedzialny między innymi za intensywny zapach oleju.
Działanie oleju z czarnuszki
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki wykorzystywany jest od tysiącleci w medycynie, kosmetologii i farmakoterapii. Przez lata był stosowany przez medycynę grecką, rzymską muzułmańską i ajurwedyjską.
Jeśli nie ma przeciwwskazań, olej z czarnuszki warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest fantastycznym produktem, który mimo swojego bardzo charakterystycznego smaku, świetnie sprawdzi się w codziennej kuchni. Idealnie uzupełni dietę dzieci (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem) i dorosłych. Olej czarnuszkowy zimnotłoczony stosujemy wyłącznie na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, past twarogowych i warzywnych oraz jako olej do samodzielnego spożycia, np. z kawałkiem chleba lub gotowanymi warzywami.
Dawkowanie oleju z czarnuszki
Dawkowanie oleju z czarnuszki należy zawsze dobrać do swoich indywidualnych potrzeb – pomóc może tutaj dietetyk, lekarz, fitoterapeuta – pamiętajmy, by nie przekraczać dziennej dawki zalecanej przez producenta, jeśli nie ma ku temu wskazań.
Olej z czarnuszki – smak
Olej czarnuszkowy i nasiona czarnuszki (zgniecione) mają bardzo charakterystyczny aromat i smak – cechują się korzennym, ostrym, pieprznym zapachem. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno należy stosować bez poddawania go obróbce cieplnej, ponieważ nawet krótkotrwała ekspozycja na wysoką temperaturę spowoduje utratę jego cennych właściwości.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 8
-
Olej z czarnuszki 100 ml
19,50 zł Dodaj do koszyka -
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 100 ml
22,00 zł Czytaj dalej -
Ekologiczny Olej z czarnuszki 100ml seria black
25,71 zł Dodaj do koszyka -
Olej z czarnuszki 250 ml
41,00 zł Dodaj do koszyka -
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 250 ml
46,50 zł Dodaj do koszyka -
Olej z czarnuszki egipskiej BIO 250 ml seria BLACK
49,05 zł Czytaj dalej -
Olej z czarnuszki 500 ml
69,50 zł Dodaj do koszyka -
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 500 ml
77,50 zł Czytaj dalej