Dynia to roślina uprawiana praktycznie w każdym zakątku świata – obecnie rolnicy z całego świata hodują ponad 700 gatunków różnych dyń. Zdecydowana większość z tych odmian jest jadalna, jednak istnieją także gatunki wyłącznie ozdobne. Olej dyniowy tłoczony jest z pestek dyni, które są źródłem wielu cennych składników, w tym również kwasów tłuszczowych.
Olej z pestek dyni (Oleum cucurbitae), jest klasyfikowany jako tłuszcz lekkostrawny, choć jego wygląd i charakter mogą sugerować coś zgoła odmiennego. Tłoczony metodą tradycyjną i nierafinowany olej z pestek dyni jest bardzo gęsty (ma raczej konsystencję sosu, niż oleju), esencjonalny, ma ciemny zielony kolor (zgniła zieleń) i fantastyczny, nieco orzechowy smak i armat. To właśnie taki unikalny zestaw cech sprawia, że po olej dyniowy chętnie sięga tak wielu Polaków!
W oleju z pestek dyni znajdziemy wiele cennych składników i witamin, m.in. naturalną witaminę A, E, B1 czy B2 oraz żelazo, magnez, wapń, potas i wiele innych.
Jak stosować olej z pestek dyni?
Jako jeden z nielicznych naturalnych tłuszczy roślinnych, znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Aby zachować jego cenne właściwości, należy unikać stosowania wobec niego obróbki cieplnej. Doskonale nada się jako urozmaicenie deseru, pasty śniadaniowej, sosu sałatkowego lub posłuży jako dodatek do gotowanych warzyw, kaszy czy ryżu. Olej dyniowy warto dodawać również do owsianek, muesli, jogurtów.
Przechowywanie oleju dyniowego
Oleju z pestek dyni nie trzeba przechowywać w lodówce – wystarczy mu ciemne, chłodne miejsce np. w szafce.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4