Podział tłuszczy
Aby zrozumieć w czym tkwi fenomen diety doktor Budwig należy mieć świadomość występowania zróżnicowanych kwasów tłuszczowych. Chcąc przybliżyć Państwu działanie zdrowych i potrzebnych naszym organizmom tłuszczy, przygotowaliśmy krótki 'wykład’ dotyczący tłuszczy.
Podczas gdy z wielu źródeł dochodzą nas słuchy, że tłuszcz (niezależnie od swojej formy, czy jest to margaryna, olej, masło) jest zły i powinien być wykluczony z codziennej diety, liczne badania dowodzą, że zdrowe i dobre tłuszcze są człowiekowi potrzebne, a nawet niezbędne!
Podstawowy podzial tłuszczy, który znamy zapewne jeszcze ze szkoły to podział na tłuszcze zwierzęce oraz roślinne. Niezależnie od tego czy które tłuszcze nazywamy zdrowymi, a które niepożądanymi, wszystkie tłuszcze są specyficzną mieszaniną kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe, które są składowymi tłuszczy pożna podzielić na 3 grupy.1. Kwasy NASYCONE – tego typu kwasy znajdują się głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec, tłuste mięso i wędliny oraz masło z mleka zwierzęcego. Kwasy nasycone organizm ludzki traktuje jako ewidentne źródło kalorii, w związku z czym nadmiar kwasów nasyconych może skutkować schorzeniami takimi jak miażdżyca, wysoki poziom negatywnego cholesterolu czy problemy z nadciśnieniem tętniczym. Tłuszcze zwierzęce nie należą do sprzymierzeńców naszych organizmów i należy spożywać ich jak najmniej, a najlepiej unikać.
2. Kwasy JEDNONIENASYCONE – do grupy kwasów jednonienasyconych należą między innymi kwasy omega-9.Znaleźć je można przede wszystkim w oleju rzepakowym, arachidowym i w oliwie z oliwek. Ich działanie polega głównie na obniżaniu poziomu cholesterolu. Oleje bogate w kwasy jednonienasycone wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe z uwagi na dużą ilość omega-9 w swoim składzie.
3. Kwasy WIELONIENASYCONE – to najważniejsze dla naszego zdrowia kwasy, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). NNKT są niezwykle istotne, lecz, co najgorsze – nasze organizmy nie potrafią ich samodzielnie wytworzyć. Kwasy wielonienasycone znaleźć możemy między innymi w tłuszczach roślinnych, takich jak olej lniany oraz olejach rybich. Kwasy nienasycone wspomagają proces budowy błon biologicznych komórek. Ponadto są niezbędne do prawidłowej regulacji procesów fizjologicznych. |
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe dzielimy na kwasy omega-3 oraz kwasy omega-6.
Kwasy OMEGA-3
Najwięcej zdrowych kwasów Omega-3 zawiera olej lniany zwany olejem wysokolinolenowym. Olej bogaty w kwasy omega-3 wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe jak również według niektórych medyków antynowotworowe. Co najważniejsze – kwasy omega-3 obniżają poziom wolnych trójglicerydów (powodujących miażdżycę) we krwi,a co za tym idzie działają na korzyść całego układu krwionośnego – pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegają arytmii. W rodzinie kwasów omega-3 wyróżnić możemy trzy typy kwasów: kwas alfa-linolenowy (ALA) zawarty w roślinach oraz kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) zawarte w rybach. |
Kwasy OMEGA-6
Najwięcej kwasów omega-6 znajduje się w oleju słonecznikowym oraz w olejach z winogron i ogórecznika. Działają korzystnie na układ krążenia – skutecznie obniżają poziom cholesterolu w naszej krwi. Do rodziny kwasów omega-6 należą kwas linolowy (LA) znajdujący się w roślinach oraz kwas arachidonowy (AA) znajdujący się w rybach. |
Izomery Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych
Kwasy NNKT mogą występować w dwóch typach tzw. izomerów – izomer CIS oraz izomer TRANS – izomer CIS to budowa v-ksztaltna cząsteczki kwastów tłuszczowych, natomiast izomer TRANS to kształt prostej linii (bez załamań przy wiązaniach). Izomery CIS są dobre dla człowieka i dzięki nim błony komórkowe organów funkcjonują prawidłowo, natomiast błony komórkowe zbudowane z izomerami trans nie są tak odporne i elastyczne jak błony z izomerami cis.
Właściwy stosunek kwasów Omega-3 i Omega-6
Nasze ciało buduje kolejne komórki używając tego, co my jako żywiciel mu dostarczymy. W zależności od tego na jaką dietę się zdecydujemy, ciało będzie budowało komórki z użyciem izomerów cis lub trans. Z punktu widzenia zdrowia oczywiście bardziej wartościowe są izomery cis, jednak aby dostarczać ciału takich cząsteczek należy przestrzegać prawidłowej diety.
Organizm ludzki do prawidłowego i optymalnego funkcjonowania potrzebuje obu typów kwasów NNKT. Prawidłowy stosunek omega-3 do omega-6 wynosi 1:3 – jak łatwo policzyć, kwasów omega-6 powinniśmy dostarczać do naszego organizmu w ilości aż 3 razy większej niż kwasów omega-3. Niedobór jednych lub drugich skończyc się może gorszą kondycją organizmu. Podane ilości NNKT to ilości optymalne, które można utrzymać trzymając się pełnowartościowej zdrowej diety bogatej w NNKT. Jeśli zapewnimy organizmowi prawidłowe ilości kwasów omega-3, kwasy te zapobiegną nadmiernemu wytwarzaniu w organizmie kwasów pochodnych omega-6.
Omega-3 – magiczny składnik diety budwigowej
W diecie budwigowej kluczowe znaczenie odgrywa właśnie niezbędny kwas tłuszczowy omega-3, którego olbrzymie ilości znajdują się w oleju lnianym budwigowym. To właśnie omega-3 sprawiają, że stosowanie oleju lnianego w kuracji komórkowej przynosi tak znaczące efekty. Dzięki regularnemu dostarczaniu organizmowi wartościowych kwasów omega-3 w formie łatwoprzyswajalnego oleju budwigowego,