Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bardzo prostą sałatkę – idealną na lunch lub lekką kolację!
Do przygotowania tej prostej sałaty wystarczą świeże warzywa, pyszny ser i nasz zdrowy olej z pestek kukurydzy.
Składniki:
- Mix sałat (rukola, roszponka, lodowa, szpinak, rzymska)
- Kawałek dojrzałej ciemnopomarańczowej dyni
- Kawałek sera pleśniowego (najlepiej niebieskiego)
- Garstka pestek dyni, słonecznika lub migdałów (do uprażenia)
- Sól i pieprz do smaku (wedle uznania)
- Olej z pestek dyni
- Olej rzepakowy
Przygotowanie jest banalnie proste 🙂
1.Obierz kawałek dyni ze skóry, wydrąż resztki pestek – potrzebna będzie ci tylko pomarańczowa miąższowa część. Pokrój dynię w kostkę, wrzuć na blaszkę z nieprzywieralną powłoką. Dynię skrop delikatnie olejem rzepakowym, ewentualnie posól i popieprz jeśli lubisz. Dynię grilluj kilkanaście minut w piekarniku. Odstaw do przestygnięcia (nie musi być zupełnie zimna, jednak ze względu na ser obecny w sałatce, nie powinna być gorąca).
2. Umyj dokładnie sałaty i rozłóż je na płaskim dużym talerzu. (UWAGA! Możesz wykorzystać gotowe mieszanki sałat dostępne w sklepach, lecz równie dobrze możesz samodzielnie przygotować mieszankę Twoich ulubionych sałat)
3. Pokrój ser pleśniowy w kostkę lub skrusz bezpośrednio na talerz.
4. Na sałaty z serem nałóż ugrillowane kostki dyniowe.
5. Całość posyp uprażonymi wcześniej pestkami dyni (słonecznika lub płatkami migdałowymi).
6. Na zakończenie skrop sałatkę zdrowym olejem z pestek dyni, który nada sałatce niepowtarzalnego aromatu!