Każdy zapewne choć raz w życiu słyszał o oleju arganowym stosowanym powszechnie, na przykład w kosmetyce na włosy lub skórę, jak również w gastronomii. Niewiele osób zna jednak historię tego wyrobu, a także jego inne nazwy. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej na temat popularnego oleju arganowego!
Dlaczego olej arganowy to “płynne złoto”?
Produkcja oleju arganowego jest złożona i wymaga czasu, dlatego wyrób ten nie należy do najtańszych. Choć istnieją fabryki wytwarzające go w sposób mechaniczny, nadal w wielu miejscach robi się go ręcznie. Na cenę surowca wpływa również fakt, że jest on wytwarzany z nasion owoców, które dojrzewają aż 2 lata. Rodzą się one na drzewie arganowym (Argania spinosa) – znanym też pod nazwą arganii żelaznej.
Roślina ta należy do drzew endemicznych, co oznacza, że rośnie jedynie na niewielkim obszarze, w tym przypadku jest to Maroko, a konkretnie miasto Agadir i okolice. Region ten to chroniona biosfera UNESCO. Drzewo arganowe nie przyjmuje się więc w innych częściach świata, co sprawia, że jest tak wyjątkowe oraz zostało wpisane na listę Światowego Dziedzictwa. Ze względu na swoje unikalne właściwości i ograniczoną dostępność olej arganowy często nazywany jest „płynnym złotem Maroka”. Inne określenia to „złoto Berberów” lub po prostu „eliksir młodości”.
Produkcja oleju arganowego
Nasiona arganii są twarde i trudno je otworzyć. Ciekawostką jest fakt, że dawniej owocami drzewa żelaznego karmiono zwierzęta, a następnie zbierano nasiona z odchodów kóz. Po wydaleniu były one łatwiejsze do rozłupania. Współcześnie jednak ta metoda nie jest praktykowana, a zamiast niej olej arganowy produkuje się głównie maszynowo lub ręcznie, ale bez ingerencji zwierząt.
W wielu miejscach nadal stosuje się tradycyjną metodę wytwarzania opisywanego surowca, która składa się z kilku kroków.
- Zebrania dojrzałych owoców – czyli takich, które same spadły z drzewa na ziemię.
- Suszenia owoców na słońcu przez kilka tygodni.
- Rozłupywania kamieniem nasion w celu wydobycia jądra. Nasiona do produkcji oleju spożywczego dodatkowo poddawane są prażeniu.
- Ekstrakcji oleju – ręcznej lub maszynowej. W przypadku pierwszej procedury wykorzystuje się specjalne kamienne naczynia, tzw. żarny do mielenia nasion, podczas którego powstaje oleista pasta. Potem polewana jest wodą, aby się zmiękczyła, a następnie ręcznie wyciska się z niej olej.
Szacuje się, że do produkcji 1 litra oleju arganowego potrzeba 30 kg owoców i 8 godzin pracy. W takiej procedurze powstaje jednak wyrób najwyższej jakości – tłoczony na zimno oraz nierafinowany. To też produkt jadalny, wykorzystywany w kosmetyce, ale także do oświetlenia i wyrobu mydeł. Pozostałości z kolei, czyli wytłoki nasion, podaje się w formie paszy wielbłądom, owcom, kozom.
W naszym sklepie oferujemy olej arganowy bio z certyfikatem ekologicznej produkcji rolniczej, jak również inne wyroby z darów natury – sprawdź nasz asortyment, aby postawić na najwyższą jakość!