Jeśli pierwszy raz słyszysz o oleju kokosowym, może zdarzyć się tak, że mylnie zinterpretujesz go jako olej palmowy. Zarówno jeden, jak i drugi są dzisiaj powszechnie dostępne do kupienia. Różnią się producentem, opakowaniem, jakością, ale co najważniejsze – to zupełnie dwa różne produkty. Dowiedz się więcej o oleju palmowym, by zrozumieć, że olej kokosowy to samo zdrowie w przeciwieństwie do swojego taniego „konkurenta”:).
Olej palmowy – co to takiego?
Olej palmowy często bywa mylony z olejem kokosowym. No tak… i jeden i drugi pochodzą z orzecha, a w zasadzie z palmy. Z tą jednak różnicą, że olej kokosowy pochodzi z palmy kokosowej, a olej palmowy z palmy olejowej, czyli olejowca gwinejskiego. Tłuszcz palmowy otrzymuje się tak naprawdę z pestek owocni palmy olejowej.
Olej palmowy, który opakowaniem może przypominać olej kokosowy jest bardzo popularnym dodatkiem do żywności i kosmetyków. Jest bardzo tani i łatwy w produkcji i obróbce, jednak dietetycy i żywieniowcy jednoznacznie stwierdzili, że olej ten jest szkodliwy.
Gdzie znajdziemy olej palmowy
Jest najczęściej spotykanym – po glutaminianie sodu – składnikiem żywności przetworzonej. Spotkamy go zarówno w słodkich batonikach, ciastkach i ciasteczkach, czekoladach, kremach do kanapek, margarynach, mixach tłuszczowych, płatkach śniadaniowych, mrożonkach, a nawet w gotowych zupach! Oczywiście często stanowi także składnik kosmetyków do twarzy i ciała.
14,30 zł Olej kokosowy rafinowany KUCHENNY SKARB 900 ml | 29,90 zł Olej kokosowy nierafinowany KUCHENNY SKARB 900 ml | 36,00 zł Olej kokosowy nierafinowany LABORATORIUM BIQOIL 900 ml |
DODAJ DO KOSZYKA | DODAJ DO KOSZYKA | DODAJ DO KOSZYKA |
Dlaczego olej palmowy jest uznawany za szkodliwy?
Olej palmowy zawiera bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które z kolei sprzyjają otyłości i wzrostowi poziomu złego cholesterolu LDL. Nadwyżka takiego cholesterolu prowadzi do miażdżycy, a tym samym również do powstawania chorób układu krążenia, zwłaszcza udarów mózgu i zawałów serca.
Olej palmowy jest uznawany za tłuszcz z bardzo długim okresem przydatności – może być przechowywany nawet kilkadziesiąt miesięcy. To właśnie sprawia, że jest tak atrakcyjny dla wielu producentów produktów żywnościowych. Czy jednak warto truć się takim olejem? Oczywiście jeśli będziemy spożywać go sporadycznie nic złego nam się nie stanie, jednak nie warto narażać swojego zdrowia. Zwłaszcza, że olej palmowy zastąpić można o wiele lepszymi i zdrowszymi tłuszczami.