Jakiego oleju używać w kuchni?
Oleje zimnotłoczone cieszą się coraz większą popularnością wśród tych, którzy cenią sobie zdrową i smaczną kuchnię. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i mieć 2 w 1? To proste! Wystarczy włączyć do swojej diety najlepszy dla danej osoby olej – w zależności od tego jakie jest zapotrzebowanie, można używać jednego oleju lub kilku, dla urozmaicenia.
Aby poprawnie przygotowywać potrawy i zachować przy tym właściwości zdrowych olejów, należy co nieco o nich wiedzieć. W związku z tym przygotowaliśmy krótką charakterystykę dostępnych w naszym sklepie olejów.
Z poniższej tabeli dowiedzą się Państwo między innymi jaki kolor ma dany olej, jaki smak i aromat go charakteryzuje, czy olej nadaje się do smażenia oraz w jakich potrawach najlepiej się sprawdzi.
Oczywiście, improwizacje i szaleństwa kuchenne są w pełni dozwolone – jeśli chcą się Państwo podzielić z nami ciekawym przepisem z użyciem któregoś oleju – czekamy na propozycje – wystarczy wysłać do nas maila na adres promo@zdrowy-olej.pl Zachęcamy do dzielenia się swoim doświadczeniem!
Kolor | Smak, Aromat | Czy nadaje się do smażenia? | Najlepszy do… | Kcal w 100ml | Warunki przechowywania | ||
Olej arganowy | złoto-pomarańczowy | gorzkawy, orzechowy | nie | sałatek, surówek, kasz różnego typu | 900 kcal | W chłodnym i ciemnym miejscu | |
Olej lniany | żołty do złotego | intensywny zapach i smak, lekko gorzkawy | nie! | na zimno, do surówek i sałatek, past i dipów oraz samodzielnie | 900 kcal | W lodówce | |
Olej z pestek dyni | ciemnozielono-brązowy, brunatny | delikatny, orzechowy aromat i smak | nie | do surówek, sałat, ciast i dipów oraz jako dodatek do zup | 900 kcal | Optymalna temperatura to 5 stopni C, w ciemnej butelce, w suchym i chłodnym miejscu | |
Olej słonecznikowy | intensywnie żółty | delikatny | nie | do gotowania (do 100 stopni), do surówek i do sałatek | 900 kcal | Najlepiej w chłodnym i zaciemnionym miejscu | |
Olej rzepakowy | jasnozłoty do złotego | wyrazisty, nieco ziołowy posmak | tak | do krótkiego smażenia, sałatek, dipów, sosów | 900 kcal | Najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu | |
Olej sezamowy | od jasnożółtego do ciemnożółtego | lekko orzechowy smak i aromat | nie | do gotowania, sałatek, surówek, sosów i deserów | 900 kcal | W temperaturze pokojowej | |
Olej kokosowy | biały, perłowy | typowy dla kokosa smak i aromat | tak | do smażenia w niskiej temperaturze, do pieczenia, gotowania, do sałatek,deserów, sosów | 900 kcal | nie jest podatny na jełczenie, więc wystarczy mu suche i ciemne miejsce | |
Olej z ostropestu | żółty, słomkowy | lekko orzechowy, czasem lekko gorzkawy | nie | do sałatek, dipów, past oraz samodzielnie | 900 kcal | w lodówce | |
Olej z wiesiołka | od jasnego po ciemnożółty z nutą jasnej zieleni | wyraźny, przyjemny | nie! | surówki, sałatki, sosy na zimno | 900 kcal | suche i ciemne miejsce |