Składniki:

  • Dowolnie wybrana ilość twarogu – najlepiej chudego (poleca się od 6 do 15 łyżek)
    Dowolnie wybrana ilość oleju lnianego (poleca się od 3 do 8 łyżek) 

    Taka sama ilość łyżek mleka,maślanki, jogurtu albo kefiru
    1-2 łyżeczki miodu (naturalnego)
  • Wszystkie składniki zmiksować, najlepiej blenderem elektrycznym. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne jest by miksować twaróg ze zdrowym olejem lnianym minimum 5 minut – jest to czas po któym mamy pewność, że te dwa składniki dobrze się ze sobą połączą. Pasta powinna mieć konsystencję lekkiego puszystego kremu.Po takim przygotowaniu pasty, można ją dowolnie przyprawić – posypać świeżymi ziołami, przyprawami lub startym jabłkiem i innymi owocami. W oryginalnym przepisie doktor Budwig zalecała zjadać pastę z utartym jabłkiem i płatkami wieloziarnistymi.Pasta stosowana w diecie budwigowej profilaktycznie i leczniczo, powinna być spożywana przez przynajmniej 3 miesiące – dopiero wtedy efekty zmiany diety będą widoczne.

Recommended Articles