Dieta dr Budwig jest bardzo surową dietą. Aby dieta ta przynosiła efekty i by nie szkodziła, należy przestrzegać wielu zasad o których tutaj piszemy.

Przykazania dietetyczne dr Budwig

Na początek przedstawiamy tak zwane budwigowe przykazania dietetyczne, sformułowane jeszcze przez samą doktor Budwig!

  1. Zabrania się spożywać cukru w jakiejkolwiek formie ( zabronione są cukier biały i brązowy, ciasta cukiernicze, słodziki, soki i wody słodzone)
  2. Zabrania się spożywać innego tłuszczu poza olejem lnianym i kokosowym (zabronione są tłuszcze zwierzęce, tłuszcze roślinne, majonez sklepowy, margaryna, masło, smalec)
  3. Zabrania się spożywać mięsa z niewiadomego źródła (zabronione są wszystkie gatunki mięsa, do hodowli których używane były hormony, antybiotyki, pestycydy, konserwanty )
  4. Należy jeść wyłącznie świeże potrawy i to takie, które przyrządzane są ze świeżych składników – najlepiej by produkty prochodziły z upraw ekologicznych lub sklepów ze sprawdzoną ekologiczną żywnością.
  5. Przed każdym posiłkiem należy spożyć minimum pół szklanki wody lub świeżo wyciśniętego soku owocowego (bez słodzików).
  6. Należy spędzać możliwie dużo czasu na świeżym powietrzu – jeśli to możliwe w słońcu. Przyda się też spacer i odrobina ruchu.

Inne zalecenia w stosowaniu diety budwigowej:

  • żadna potrawa nie może być przygotowywana na bazie produktów konserwowanych chemicznie (odpadają wszystkie produkty zawierające konserwanty, ulepszacze, a zwłaszcza glutaminian sodu!)
  • wolno stosować wyłącznie olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy!
  • najlepszą formą spożywania oleju lnianego jest pasta twarogowo-olejowa (olej lniany spożywany sam z siebie nie da tak dobrych efektów)
  • należy spożywać przynajmniej 2 litry wody dziennie (nie powinna to być woda gazowana ani mineralizowana – najlepiej woda filtrowana lub źródlana)
  • należy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu (wskazane są również aktywne spacery)

Układanie jadłospisu w diecie budwigowej

W związku z restrykcyjnym charakterem diety budwigowej, należy wiedzieć jakich produktów się wystrzegać, a co wprowadzać do jadłospisu. Doktor Johanna Budwig, która jako doświadczony biochemik prowadziła badania nad swoją dietą przez długie lata, znając skład chemiczny i właściwości poduktów spożywczych, określiła co nam sprzyja, a co szkodzi. Warto wiedzieć!

Produkty DOPUSZCZANE w diecie budwigowej:

  • świeże OWOCE (zaleca się spożywać maksymalnie 4 średniej wielkości owoce dziennie; niewskazane jest mieszanie owoców)
  • świeże SOKI OWOCOWE (soki owocowe są podstawowym elementem diety; powinny być spożywane w ilości minimum szklanka dziennie; zaleca się by soki były wyciskane samodzielnie, bezpośrednio przed spożyciem i absolutnie bez dodatku słodzika)
  • świeże WARZYWA (zalecane jest spożywanie około 5-6 filiżanek warzyw; najlepiej aby były to warzywa niepoddane obróbce cieplnej; wskazane są głównie te z grupy kapustnych i brokułowych)
  • ZBOŻA (zboża można spożywać w postaci wieloziarnistego pieczywa i płatków, wyłącznie z nieoczyszczonych pełnych ziaren)
  • świeże RYBY (wskazane jest spożywanie ryb morskich, najlepiej by był to łosoś, makrela, tuńczyk – ryby te bogate są w kwasy omega-3)
  • świeży DRÓB i MIĘSO (mięso jest raczej niewskazane w diecie budwigowej, jednak jest dopuszczalne w niewielkich ilościach i okazjonalnie, jednak wyłącznie POD WARUNKIEM, że będzie ono pochodziło od hodowców, którzy zwierzętom nie podawali karmy w której znajdowały się hormony, antybiotyki, pestycydy i inne szkodliwe substancje – w przypadku osób, które cierpią na ciężkie schorzenia, należy zupełnie zrezygnować z mięsa);
  • zmielone SIEMIĘ LNIANE (można dodawać je do jogurtów, soków lub popijać woda)
  • PRODUKTY FERMENTACJI MLEKOWEJ ( w związku z tym, że bakterie jogurtowe produkują witaminy z grupy B, aby metabolizm był prawidłowy, zaleca się spożycie przynajmniej 1 szklanki letniego mleka acidofilnego, kefiru, maslanku lub jogurtu naturalnego wraz z dwiema łyżkami siemienia lnianego)
  • NATURALNE SŁODYCZE (w postaci suszonych owoców – daktyle, rodzynki, jabłka, gruszki, figi).

 

Produkty ZAKAZANE w diecie budwigowej:

Produkty te należy bezsprzecznie i bez wyjątków zupełnie wyeliminować z diety!

  • tłusty nabiał
  • produkty i potrawy smażone
  • inne tłuszcze niż olej lniany i kokosowy, zwłaszcza takie jak olej, margaryna, majonez
  • słodziki i cukier (wszystkie typy cukru, biały, brązowy, trzcinowy)

BŁĘDY w diecie budwigowej

Aby dieta przynosiła efekty i olej lniany nie 'szedł na marne’ trzeba sumiennie i szczerze przestrzegać powyższych zaleceń. W przeciwnym razie nie tylko nie uzyskamy dobrych efektów, ale też możemy sobie zaszkodzić! Aby pomóc Państwu uniknąć typowych błędów, któe można popełnić w trakcie stosowania diety, publikujemy listę kilku z nich. Zanim rozpoczniecie dietę, zapoznajcie się z tą listą!

Jakich błędów unikać?

I. Dieta nie powinna być stosowana wbrew woli pacjenta!

Pacjent, który ma zamiar wyleczyć się i poprawić kondycję wskutek stosowania odpowiedniej diety, powinien przede wszystkim wierzyć w możliwości tej diety i powinien chcieć w niej uczestniczyć. Choć proces leczenia jest trudny i długi, pacjent musi być zdeterminowany i świadomy. nie można stosowac diety siłowo lub bez wiedzy pacjenta.

II. Nie przestrzeganie podstawowych zaleceń żywieniowych w diecie!

Jeśli do diety włączymy niepożądany produkt lub nie zastosujemy charakterystycznych i kluczowych dla diety budwigowej produktów, dieta pójdzie na marne. Należy ściśle przestrzegać

III. Nie przestrzeganie zdrowego trybu życia!

Sama dieta nie wystarczy. Należy również dbać o higienę osobistą oraz aktywność fizyczną. Warto zaplanować sobie chociaż krótkie programy ćwiczeń, nawet jeśli będzie to podstawowa gimnastyka, ale regularna i codzienna.

IV. Nie wolno spożywać witamin syntetycznych!

Oczywiście wiele zależy od postawy i przekonań pacjenta. Doktor Budwig, która pacjentów 'leczyła’ swoją dietą budwigową, wykazywała skrajne przekonania – sprzeciwiała się jakimkolwiek dodatkowym substancjom i procesom. Pacjenci chorujący na raka, którzy dodatkowo skorzystali z chemioterapii lub naświetlań byli odsuwani od leczenia przez dr Budwig. My oczywiście nie zalecamy rezygnacji z tych terapii. W zależności od przekonań pacjenta  i tego co podpowie mu lekarz konsultujący (o ile pacjent takiego posiada), zależy, czy będzie stosował dodatkowe leki i suplementy diety. W oryginalnych zaleceniach dr Budwig czytamy, że takie substancje są niedozwolone.

 V. Stosowanie kosmetyków

Zabrania się stosowania kosmetyków, zwłaszcza tych które w swoim składzie zawierają fitry UV.

VI. Korzystanie z żywności przetworzonej!

Bardzo niekorzystnie wpływa na dietę oraz kondycję pacjenta na diecie spożywanie potraw i produktó takich jak wszelkie mrożonki, produkty puszkowane czy gotowe potrawy przeznaczone do odgrzewania.

VII. Nie korzystanie z metod relaksacji oraz zamknięcie duchowe

Psychika i mentalność odgrywają ogromną rolę w procesie rekonwalescencji i poprawy stanu zdrowia oraz ogólnej kondycji. Aby dieta budwigowa przynosiła jeszcze lepsze efekty, zaleca się pozostawanie w stanie otwartego umysłu, pogodę ducha oraz relaksowanie się (metoda dowolna).

VIII. BRAK WIARY W DIETĘ I JEJ EFEKTY

Najgorszym i najczęściej popełnianym błędem jest brak wytrwałości w diecie i w walce z chorobą. Jak każda dieta, także dieta budwigowa zmienia organizm i zanim nasze ciało przyzwyczai się do tych zmian, musi upłynąć pewien okres (sprawa indywidualna każdego człowieka). W tym czasie moga występować różne efekty uboczne ze strony układu pokarmowego, układu krwionośnego i inne. Ten czas to czas przejściowy, kiedy organizm dostosowuje się do nowej sytuacji.

Kiedy w tym momencie dochodzi do załamania, chcemy porzucić dietę bo jest zbyt ciężko lub nie widać efektów – NIE! Należy cierpliwie poczekać na efekty, trwać w diecie i stosować się do jej zaleceń. Jedynie wytrwałość i rzetelne przestrzeganie warunków diety zapewni – prędzej czy później – pożądane efekty.

IX. Brak odpowiedniego przygotowania przed dietą

W związku z tym, że Dieta dr Budwig jest dietą wysoce restrykcyjną, zanim zacznie się ją stosować, należy odpowiednio przygotować organizm do zmiany trybu życia – mentalnie i fizycznie. To bardzo ważne, aby nie zrobić sobie krzywdy.