Smażone lody to deser który od lat bije rekordy popularności, jednak nie każdy ma odwagę go przyrządzić – wymaga on bowiem sporej cierpliwości! Choć jest dość kaloryczny, warto raz na jakiś czas skusić się na taką przyjemność. Proponujemy Wam smażyć lody na naszym oleju kokosowym – będą dodatkowo pięknie aromatyzowane!

Składniki na 1 porcję:

3-4 gałki lodów w twoim ulubionym smaku (najlepsze waniliowe!)
10 dag wiórek kokosowych
15 dag płatków kukurydzianych
2 jaja
3 łyżeczki cukru pudru
Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Uformuj kule z lodów i wyłóż je na talerz owinięty folią aluminiową – wsadź na godzinę do zamrażalnika.
Jajka ubij z cukrem pudrem na gęstą pianę.
Pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Lodowe kule namocz w masie jajeczno-cukrowej i zanurz w posypce z płatków kukurydzianych i wiórków. Im grubszą „skórkę” na lodach chcesz mieć, tym więcej razy musisz powtórzyć tę czynność.
Wsadź z powrotem do zamrażalnika na minimum godzinę.
Rozgrzej w garnku olej kokosowy. Na rozgrzany ole wyłóż kulę lodów i smaż mniej więcej minutę do uzyskania złotej skórki.

Uwaga! Powinno się smażyć każdą kulę osobno. Można podawać lody z musem z ulubionych owoców, np. truskawek, jagód, porzeczek. Szczególnie polecamy kwaśne owoce, które doskonale przełamią smak słodkich lodów.

Recommended Articles