Oto przepis na banalnie prostą w wykonaniu, a smaczną i do tego zdrową surówkę! W oryginalnych przepisach, dr Budwig oczywiście nie dodałaby chrzanu ze słoiczka, jednak jeśli nie stosujecie restrykcyjnej wersji tej diety albo w ogóle jej nie stosujecie, a macie ochotę na wyśmienitą surówkę ze świeżego buraka – to jest coś dla Was!
Składniki na surówkę dla 3-4 osób:
4 średniej wielkości buraki
pół dużego jabłka
garstka pestek dyni
łyżka chrzanu tartego
2 łyżki miodu
olej lniany
twaróg chudy
Przygotowanie:
1. Buraka surowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Startego buraka włożyć do lodówki na minimum 90 minut.
2. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem. Dopiero wtedy 'dokańczać’ surówkę.
3. Do utartego buraka scieramy na tarce jabłko.
4. Dosypujemy pestki dyni (opcjonalne).
5. Dressing zastępujemy pastą twarogową wg przepisu dr Budwig – dodajemy do niej łyżkę lub dwie utartego chrzanu
7. Gdy pomieszamy wszystkie składniki na koniec dodajemy dwie łyżeczki miodu aby osłodzić surówkę.