Nasz przepis powstał jako propozycja alternatywy na szybki i smaczny wielkanocny mazurek!
Sekretem każdego mazurka i jego bazą jest przede wszystkim kruche ciasto i dekoracja. Nasze ciasto będzie ciekawe, ale mamy nadzieję, że Wam posmakuje!
Składniki*:
Spód (kruche ciasto):
3,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jajka
5 łyżek śmietany jogurtowej
10 łyżek oleju kokosowego
Krem kokosowy:
2 opakowania serka mascarpone (ok. 400 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
aromat kokosowy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w misce. Gdy masa jest już spójna, obtaczamy mąką i rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy koła wielkości takiej jakiej mamy formy. Wykładamy ciasto na foremkę dociskając do krawędzi formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na 30-35 minut (aż się zarumienią).
2. W osobnej misce mieszamy serek mascarpone, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru, 5 łyżek wiórek kokosowych oraz dla wzmocnienia smaku jeśli ktoś posiada – kilka kropli aromatu kokosowego. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy i wkładamy do lodówki.
3. Wystudzone tarty wypełniamy kremem mascarpone i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch kładziemy połówkę brzoskwini z puszki lub dowolnego innego owocu.
Smacznego!:)