Chcąc dostarczać Państwu jak najwyższej jakości zdrowe oleje, dokładamy wszelkich starań aby proces produkcyjny spełniał wszystkie normy, a powstałe w wyniku tego procesu oleje były smaczne, zdrowe i pełne odżywczych właściwości. Dbamy zarówno o surowce, które pochodzą od sprawdzonych dostawców, jak również o to by nasze maszyny pozwalały na wytwarzanie jak najbardziej ergonomiczne.
Dlaczego nasze zdrowe oleje są tak wartościowe?
OLEJE w naszym laboratorium tłoczymy na ZIMNO*
Aby otrzymać najwyższej jakości oleje roślinne, wybieramy wysokiej klasy maszyny oraz urządzenia, które nasi inżynierowie odpowiednio modyfikują, tak by warunki produkcji olejów były optymalne. Wszystkie nasze oleje są tłoczone w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza – tłoczenie w tak niskiej temperaturze sprawia, że uzyskiwane w ten sposób oleje zachowuja tak cenne bioaktywne właściwości (ziaren z których są wytwarzane).
Oleje które wychodzą z naszego laboratorium powstają z tłoczenia wyłącznie całych nasion (ziaren) – poza olejem kokosowym z oczywistych względów. W procesie tłoczenia nie dochodzi do rozdrobnienia – nasze nasiona nie są rozrabniane, szatkowane, rozrywane. Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na masową skalę, w naszym laboratorium nie stosuje się enzymów ułatwiających wydobycie oleju – dzięki temu mamy gwarancje, że olej w nasionach nie ulegnie utlenieniu bezpośrednio przed procesem zasadniczego tłoczenia.
OLEJE w naszym laboratorium sa zawsze Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
Dobierając surowiec (ziarna i nasiona) kierujemy się zawsze jego najwyższą jakością. Aby takiej jakości był także zdrowy olej, nasiona tłoczone są tylko jeden raz! To właśnie dlatego oleje w naszym sklepie charakteryzują sie takimi walorami.
OLEJE i surowce w naszym laboratorium są REGULARNIE BADANE I TESTOWANE
Każda partia surowca, która trafia do naszego laboratorium jest zawsze poddawana niezbędnym badaniom, które pozwalają nam ocenić, czy nasiona są dostatecznej jakości, aby można było uzyskać z nich wartościowy olej. Kwestia jakości surowca jest kluczowa, ponieważ żaden z naszych olejów nie podlega kolejnej obróbce przemysłowej – nie jest rafinowany ani dodatkowo oczyszczany. Ważne jest zatem by już na etapie doboru surowca kierować się priorytetową jakością.
Aby badania były rzetelne, każdą partię surowca sprawdzamy w laboratoriach zewnętrznych i dodatkowo w naszym własnym.
OLEJE w naszym laboratorium są NIEOCZYSZCZONE i NIERAFINOWANE
Aby nasze oleje mogły dostarczać Państwu cennych witamin, minerałów, fosfolipidów oraz tak pożądanych NNKT(Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), nie mogą być poddawane obróbce cieplnej ani chemicznie oczyszczane. To właśnie dlatego nie ingerujemy zbytnio w to, co dała nam natura i staramy się czerpać z niej jak najwięcej dobrego.
OLEJE w naszym laboratorium są naturalne – BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW i BEZ KONSERWANTÓW
Nasze oleje produkowane są w zgodzie z naturą – pozyskujemy olej tłocząc go z ziaren bez udoskonalania go – nie dodajemy żadnych barwników, żadnych ulepszaczy smaku, żadnych aromatów czy też konserwantów – takie substancje są w naszym laboratorium niedozwolone. Jedyną zawartością butelki z olejem (względnie słoika) jest tłuszcz roślinny uzyskany w procesie tłoczenia na zimno wyłącznie z nasion/ziaren!
OLEJE w naszym sklepie są ZAWSZE ŚWIEŻE
W związku z tym, że tłoczone w naszym laboratorium oleje nie zawierają konserwantów i najlepiej by były spożywane w niedługim czasie od wytłoczenia, tłoczymy oleje na bieżąco, zawsze w takich ilościach na jaki mamy bieżący zbyt. Dzięki temu oleje są całkiem świeże gdy do Państwa docierają i można cieszyć się ich walorami przez kilka (lub kilkanaście) najbliższych tygodni. Między innymi właśnie dlatego proponujemy Państwu buteleczki i słoiki o różnych pojemnościach – tak by każdy z Państwa mógł indywidualnie dopasować ilość zamawianego oleju do swojego zapotrzebowania.
Poszczególne oleje posiadają następujące terminy przydatności do spożycia (liczone od daty wytłoczenia)
- Olej LNIANY – 2 miesiące
- Olej RZEPAKOWY – 6 miesięcy
- Olej SŁONECZNIKOWY – 6 miesięcy
- Olej SEZAMOWY – 6 miesięcy
- Olej Z PESTEK DYNI – 8 miesięcy
- Olej Z KIEŁKÓW KUKURYDZY – 6 miesięcy
- Olej Z WIESIOŁKA – 3 miesiące
- Olej KOKOSOWY – 6 miesięcy
- Olej ARGANOWY – 4 miesiące
- Olej z OSTROPESTU – 3 miesiące
OLEJE w naszym laboratorium pakowane są w BUTELKI Z BRĄZOWEGO SZKŁA
Dbając o jakość naszego oleju, chcemy zapewnić mu jak najdłuższą żywotność – rozlewamy nasze oleje (poza olejem kokosowym) wyłącznie do butelek z ciemnego brązowego szkła, dzięki czemu olej dłużej zachowuje świeżość, jest chroniony przed promieniami UV, co pozwala mu zachować walory.
NIEKTÓRE OLEJE w naszym sklepie posiadają CERTYFIKAT EKOLOGICZNY
Jako firma dbająca o ekologiczny wymiar produktów, posiadamy certyfikat w zakresie produkcji ekologicznej na nasze produkty opatrzone nazwą BIO – nasze laboratorium pozostaje pod stałą kontrolą i nadzorem jednostki certyfikującej, wskazanej przez Ministerstwo Rolnictwa. Jednostką, która sprawuje bezpośredni nadzór nad naszym laboratorium jest Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. W 2014 roku przyznano nam również Certyfikat Dobrej Marki.
SYSTEMY BEZPIECZEŃSTWA
W naszym laboratorium stosujemy się do systemu HACCP ( System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) – chcąc zapewnić Państwu bezpieczną żywność. Dbamy również o odpowiednią higienę pracy podczas produkcji żywności i stosujemy się do GHP (Good Hygiene Practice) oraz do wytycznych GMP (Good Manufacturing Practice)