Tłusty czwartek to dzień w którym każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka! Dla tych z Was, którzy nie przepadają za pączkami przesiąkniętymi tłuszczem ( z racji smażenia ich w głębokim oleju lub smalcu) mamy alternatywną, zdecydowanie mniej kaloryczną i mniej tłustą wersję pączków!
Składniki (na 15 niewielkich pączków):
- 400 g mąki pszennej
175 g oleju kokosowego lub masła
125 ml mleka
3 jajka
60 g świeżych drożdży
65 g cukru
szczypta soli
konfitura (polecamy tradycyjną różaną)
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jeśli zamiast masła chcesz użyć do ciasta oleju kokosowego (zalecamy), wyjmij go z lodówki i zostaw na 2 godziny aby przyjął lepszą konsystencję do wyrobu ciasta.
2. Przygotuj zaczyn z drożdży: do wysokiego kubeczka wlej letnie mleko, pokrusz świeże drożdże, 1 łyżkę cukru i wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia drożdży. Po przygotowaniu odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, jeśli masz taką możliwość to w okolicy grzejnika.
3. Przygotuj sobie dużą miskę. Do miski przesiej mąkę, wsyp resztę cukru, wbij jajka i olej kokosowy (masło), szczyptę soli. Wlej przygotowany zaczyn i wymieszaj.
4. Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Może to trwać długo, ale nie zniechęcaj się – to przecież ciasto drożdżowe, które jest wymagające J Będzie gotowe, gdy będzie lśniące i w miarę gładkie. W międzyczasie jeśli ciasto nadal klei się do rąk, podsypuj ręce mąką.
5. Gdy ciasto będzie gotowe, pozostaw je w formie kuli w miseczce, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto powinno urosnąć jeszcze mniej więcej o 70%.
6. Po godzinie wyjmij ciasto, przełóż na stół lub stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5 cm. Wycinaj duże koła (kubkiem lub foremką do ciastek).
7. Do środka nałóż łyżkę konfitury (jeśli nie masz konfitury może być to dżem, jednak raczej z dużymi kawałkami owoców lub gęstej konsystencji, bowiem za rzadki spowoduje wyciekanie i przemakanie ciasta), przykryj drugim krążkiem.
8. Tak przygotowane kulki ułóż na papierze do pieczenia na blasze w odległości minimum 5 cm z każdej strony, ponieważ pączki jeszcze urosną. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
9. Wkładamy pączki do piekarnika i pieczemy około 15 minut, chyba, że wcześniej mocno się zrumienią.
10. Po 15 minutach wyjmujemy pączki i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną, możemy oprószyć je cukrem pudrem.