Pyszne warzywne danie, idealne na jesienną kolację lub obiad! Znane z kuchni francuskiej, nieco zmodyfikowane – na pewno jednak zdrowe i smaczne 🙂
Składniki:
- 2 średnie papryki czerwone
2 średnie papryki żółte
1 cukinia
1 kg drobnych ziemniaczków
150 g OleoLuxu
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
świeże zioła
sól morska
Ziemniaczane ratatuj
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z niepotrzebnych gniazd pestkowych. Ziemniaki obierz ze skórki, chyba, że są to młode ziemniaki, bardzo świeże – wtedy dokładnie wyszoruj je szczoteczką lub gąbeczką.
2. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ziemniaki można w talarki). Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleoluxu.
3. Ziemniaki smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze o ile jest to możliwe, a gdy zarumienią się dodajemy sól morską.
4. Po kilkunastu minutach dorzucamy na patelnię cebulę, czosnek, paprykę i cukinię – mieszamy, jeszcze raz solimy. Dokładamy gałązki świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, lubczyk) i dusimy podlewając niewielką ilością wody.
5. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy zioła w gałązkach i posypujemy wszystko świeżą natką.
6. Ratatuj doskonale smakuje w towarzystwie podstawowej pasty twarogowej dr Budwig