Idealna propozycja dla wszystkich lubiących zupy o kremowej gęstej konsystencji. Szpinak bogaty w żelazo i czosnek wspomagający odporność oraz smaczny i zdrowy olej kokosowy wystarczą, by ta zupa posmakowała nawet najwybredniejszym podniebieniom.
Składniki:
Składniki na bulion (bazę):
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
niewielki kawałek selera
niewielki kawałek pora
zielenina (natka selera, pietruszki)
łyżeczka vegety lub soli morskiej
kilka ziaren pieprzu kolorowego
Składniki na danie:
700 ml bulionu warzywnego
500 g świeżego szpinaku lub 450 mrożonego
1 cebulka
kilka ząbków czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz
grzenki lub groszek ptysiowy do ozdobienia
Przygotowanie
1. Jeśli nie masz zamrożonego bulionu przygotowanego wcześniej, zacznij gotowanie od bulionu. Umyj warzywa, zalej wodą, wsyp pół łyżeczki vegety lub soli morskiej i gotuj na średnim ogniu dopóki warzywa nie będą miękkie.
2.Na patelnię wrzuć 2 łyżki oleju kokosowego.
3. Pokrój cebulkę w drobną kratkę, wyciśnij czosnek przez zgniatarkę do czosnku, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym.Podsmaż aż do zeszklenia.
4. Dorzuć świeży lub mrożony szpinak. W przypadku świeżego czekaj aż zmięknie, a w przypadku mrożonego aż odparuje cała woda. Gdy szpinak będzie gotowy, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.
5. Zalej szpinak bulionem warzywnym. Warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałeczki i wrzuć do bulionu ze szpinakiem.
6. Całość duś chwilę na małym ogniu. Zgaś i odczekaj kilka minut. Całość zblenduj blenderem (łącznie z warzywami z bulionu) na gładką jednolitą masę o konsystencji gęstej zupy.
7. Sprawdź smak i jeśli zupa potrzebuje doprawienia, dopraw ją według własnego upodobania. Możesz zabielić jogurtem greckim.
8. Podawaj z delikatnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym!