Lato i wczesna jesień to czas, kiedy natura obdarza nas ogromną ilością pysznych dojrzałych pomidorów. Ci z nas, którzy nie mają działek na których hodowaliby pomidory, muszą cieszyć się smakiem tych sklepowych. Smak letnich pomidorów jednak jest zupełnie inny od tych, które można dostać w sklepie na przykład zimą. W związku z tym, że pomidory są znakomitym źródłem likopenu (najlepszy naturalny przeciwutleniacz), warto jeść ich w sezonie jak najwięcej.
Składniki:
- 10-12 większych pomidorów
1 duża cebula
5 łyżek oleju rzepakowego
Świeża bazylia i oregano (wedle uznania)
odrobina suszonego tymianku
1 litr bulionu warzywnego (wcześniej przygotowanego)
4 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól
Odrobina cukru
serek mascarpone
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skóry (sparzyć lub zdjąć jeśli łatwo schodzą).
Pokroić cebulę i pomidory w kratkę lub w półksiężyce, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Do pomidorów z cebulką wrzuć przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Dołóż świeże zioła i wkruszyć suszony tymianek.
Wlać wywar i gotować jeszcze 15 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut. Następnie blendującą końcówką zmiksować zupę na gładki krem.
Zabielić 2 łyżkami serka mascarpone.
Podawać z grzanką lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!